donderdag 24 december 2015

Baan in uitvoering 35

Kerst en andere (spoorse) zaken

                      


Ik ga beginnen met de gebruikelijke goede wensen voor de komende feestdagen:

Het is een poosje stil geweest op het lokaalspoor 6 weblog. In stilte is er hard gewerkt aan de spoorbaan. Verwacht nu niet dat er ineens visueel veel veranderd is. Technisch echter wel.

Er waren problemen bij het aansluiten van de Märklin boosters 6017 en de Intellibox. Continu verscheen op het Intellibox display de foutmelding 'Kortsluiting booster'. 
Na vele checks en controles heb ik mijn boosterprobleem op het 3 railforum gezet. Dankzij stamgast 'Ben' op het forum bleek het probleem met een simpele instelling in de Intellibox te verhelpen.

In ieder geval kan ik nu weer verder met bouwen. Ik heb meteen de daad bij het woord gevoegd en de rails  van een helling naar niveau 1 aangesloten en vastgeschroefd. Het werd tijd!

Binnenkort ga ik de Intellibox waarschijnlijk vervangen voor een ESU ECoS 2. De Intelllibox met Daisy handregelaar gaan in de verkoop. Gegadigden voor deze apparaten kunnen contact opnemen via lokaalspoor@hotmail.com

vrijdag 27 november 2015

Lokaalspoor 6 - Pinterest

Pinterest

Eigenlijk is de aanleiding de steeds uitdijende meer categorie 'Modelspoor' van mijn 'Favorieten', Dat moest wat handiger. Daarnaast heb ik ook nog een Lokaalspoor 6 pagina op Facebook overwogen. Dit levert weer gen oplossing voor het 'Favorieten probleem' En toen kwam ik via mijn vrouw bij Pinterest.com terecht...  Voor mij de oplossing van het Favorieten probleem. En geloof of niet; jullie mogen er ook gebruik van maken. Mooi hè! Nou ja, het mag, het hoeft niet. Het zou leuk zijn..

Praktisch 

Pinterest is in het rijtje van social media een interessante optie. Met digitale (prik) borden kun je heel efficiënt je digitale info ordenen en toegankelijk maken voor jezelf... en anderen

Begin 

Het staat natuurlijk nog in de kinderschoenen. Voorlopig zijn er vier borden op het Lokaalspoor 6 Pinterest. Het kunnen er nog meer; maar ook minder worden. We zien wel.

Link 

Interessante modelspoor-link gevonden? *Mail de link via 'Contact'.

Als je nieuwsgierig bent geworden; klik dan op de onderstaande link .




*Lokaalspoor 6 behoudt wel ten alle tijden het recht om te bepalen of de link wel of niet wordt geplaatst. 

 

zondag 25 oktober 2015

Rome

Ik ben in de herfstvakantie een klein weekje in Rome geweest. Helaas is er in Rome (te)veel te zien..., waardoor het geplande bezoek aan Rome Termini  geskipt werd. Toch nog wel even een foto van de buitenkant. De Hop-on, hop off bus kwam er gelukkig langs. Ik bespaar de trouwe bezoeker van dit blog de foto's van alle bezienswaardigheden.
Een bezoek aan het Vaticaan mocht niet ontbreken. Deze foto van een Romeinse spoorlijn, is gemaakt vanaf het dak van de Sint Pieter.
Il papa Francisco heeft vanaf het dak van de kerk een prachtig uitzicht over de stad. Er valt heel veel te zien. Zo ontdekte ik dat de Francisco waarschijnlijk naast zijn taak als kerkvorst in zijn schaarse vrije tijd (model)spoorhobbyist is. Hij houdt meer van de grote schalen. Schaal Z, H0 of I is allemaal te klein. Schaal 1:1 is zijn schaal.
 In de achtertuin heeft Francisco een bescheiden emplacement met bijpassend station. Allemaal met veel gevoel voor realiteit. Niet zoals de meeste spoorhobbyisten een emplacement vol gepropt met rails en wissels. Nee allemaal heel goed doordacht en volgens de werkelijkheid. Een spoorweghobbyist pur sang! Mooi toch?


zaterdag 17 oktober 2015

Märklin 37635 - ACTS MAK 1206

 

Driemaal MAK/Vosloh locomotieven 

De serie diesellocomotieven van MAK (Machinefabrik Augsburg Kiel) is uitgebreid met een tweede loc van de serie 1206.
De serie 1206 is de sterkere broer van de NS 6400- serie. Het gaat hier om de uitvoering met dieselhydraulische aandrijving. De NS 6400/6500 serie zijn diesel elektrische locomotieven.
Deze loc is van (oud) spoorververvoerder ACTS (Afval Container Transport Services). De ACTS reed de treinen naar de VAM in Wijster. Later reed het bedrijf ook container treinen vanuit Rotterdam naar de terminal in Veendam.
ACTS is overgenomen door HUSA. Inmiddels heeft HUSA zich teruggetrokken uit het vervoer per spoor.
 De MAK 1206 is de tweede ACTS- los op de Lokaalspoor-6-baan.
 Het is de tweede MAK 1206, naast de Struktonloc 'Carin'.
In totaal rijden er nu 3 MAK -locomotieven van Märklin op de Lokaalspoor-6-baan. De ACTS loc heeft een FMX-decoder. De Strukton 'Carin'en de NS-Cargo 6513 hebben beiden nog een decoder met dipswitches. Bij de NS- loc staat de cabine iets verder naar het mdden geplaatst. Märklin heeft bij de MAK 1206-gebruik gemaakt van de basis van de NS serie 6400/6500. De locs zijn daardoor even lang, terwijl de serie 1206 in de werkelijkheid langer is da de NS serie 6400/6500.

zaterdag 10 oktober 2015

NS Traxx 186 009 (02) - Bombardier - Märklin 36622

De Fyra (serie V250), gebouwd door het Italiaanse Ansaldo Breda, zijn we al bijna weer vergeten. Het heeft ook maar drie maanden op de HSL-Zuid rondgereden. De NMBS is nooit bijster enthousiast geweest over dit project met NS-Hispeed: een hoge snelheidstrein met een eigen smoel.
Op korte termijn moest er uitgekeken worden naar een vervanger. Omdat de V250-ers ook geruime tijd te laat werden geleverd, had NS-Hispeed bij Angels Trains een 12-tal Traxx locomotieven (Bombardier) gehuurd., De locs reden  met Prio-rijtuigen tussen Amsterdam en Brussel over de HSL-Zuid. Toen de serie V250 door Ansaldo Breda werd afgeleverd werden Traxx-en uit de HSL-dienst gehaald. Dat was maar voor drie maanden. Door de vele gebreken werd de hele serie V250 terzijden gesteld en later  naar Italië retour gestuurd. Augustus 2013 bestelde NS  19 Traxx locs bij Bombardier in het Duitse Kassel. De keuze was op deze locs gevallen omdat het een beproefde loc-serie was en snel te leveren.
De serie is toegelaten voor een topsnelheid van 140 km p/h; voor gebruik op de HSL-Zuid werd dit verhoogd naar 160 km p/h.
De NS 186 009 van Märklin is een geslaagd model geworden, met veel extra functies. Het is de eerste Märklin loc op de Lokaalspoor-6-baan, die aandrijving heeft op alle vier assen. Voor Märklin is dit overigens imiddels een beproefd concept.
Je krijgt veel functinaliteit voor een, naar Märklin-begrippen, nette prijs. Het is een soort instap-model. Märklin noemt dit zelf 'de Start-up serie'. Nu maar afwachten hoe de loc zich op de langere termijn zal houden.
Uiterlijk ziet de 186 009 er prima uit. De loc heeft haar eerste rondjes op de baan gereden en ook daar was niets op aan te merken. Misschien een heel slimme zet om de modelspoorhobby weer wat meer betaalbaar te maken.
De komende tijd komt er weer meer nieuws over de bouw van de Lokaalspoorbaan. Het Power Pack wacht op aansluiting van de baan, er moeten een tweetal kl eine zaken hersteld worden. Daarna wordt het vastleggen en aansluiten van de rails, signalering en beveiliging van de bovenbaan weer aangepakt.
Op dit moment wordt er nog nagedacht over de vervanging van de huidig Intellibox. Eventuele kandidaten voor de opvolging zijn de Märklin CS2 (of misschien al de CS3?), de ECos van Esu of de Intellibox II van Uhlenbrock. Prijstechnisch gezien is de laatste een het beste alternatief; zeker gezien het feit dat de baan op de computer is aangesloten en met iTrain wordt bestuurd.
Advies altijd welkom

zaterdag 19 september 2015

Baan In Uitvoering 34 - PowerPack

Power Pack
Deze keer weer een boeiende aflevering uit de serie 'Baan In Uitvoering. Aflevering 34 (BIU 34) en voorlopig is dit nog niet de laatste...
Misschien is plaatsing van dit bericht  wat voorbarig. De bedoeling was om een blogbericht te plaatsen bij de oplevering van het powerpack. Ik ben bang dat de volgers van dit blog dan nog een tijd hadden moeten wachten. En dus 'gooien'we er gewoon maar een extra berichtje tegen aan.
Het powerrack is een kastje van een bekende Zweedse meubelgigant, wiens naam ik pas ga noemen wanneer er een vet sponsor contract is afgesloten (modelspoor is nou eenmaal een dure hobby en de Lokaalspoor kids moeten ook van de meest elementaire levens behoeften worden voorzien).
Op de bovenste plank van het kastje staat trafo 1 met 3 boosters. Trafo 2 t/m 5 staan op de middelste plank. Op de onderste plank moet nog een 6e trafo komen.

  • Trafo 1 t/m 4 : baanstroom met digitaalsignaal (via telefoonaansluiting 1 en 2 = wit)
  • Trafo 5 magneet artikelen (telefoonaansluiting 3 = zwart)
  • Trafo 6 verlichting (telefoonaansluiting 3 = zwart)
Naast de telefoonaansluitingen een ventilatierooster, met daarachter een ventilator (van)een computer. Het powerrack staat met de open zijde tegen de ventilator aan, zodat de de plank met boosters extra goed wordt gekoeld.
Powerrack en computer vormen de besturingsplek.

vrijdag 14 augustus 2015

Dag dokter Oetker, welkom Proses

Ik weet niet of de dokter hier mee vereerd zou zijn; maar de afstandstroken, gemaakt van de dozen van onze geliefde dokter hebben hun sporen in de opbouw van de Lokaalspoor-6-baan verdiend. Men mag gerust stellen dat de dokter met zijn uitgebalanceerd voedsel een medailleverdient. Dat daarnaast dit uitgekiende voedsel ook nog in prima karton verpakt zit, siert de dokter nog meer. Het karton is op vele manieren  kunstig te her gebruiken. Lokaalspoor 6 heeft daar op bescheiden manier van mogen profiteren.
Maar nu zullen de stroken van de dozen van de dokter hun plaats moeten delen met de verstelbare parallelrails mallen van het Turkse Proses. De combi van stroken van de dokter en  de Proses parallelrails mallen werkt prima
Op de foto zo'n bruikbaar Proses wondertje van eenvoud. Omdat ik niet kon wachten met het schrijven van dit blog, heb ik de foto's gemaakt met mijn telefoon. Dat verklaart de kwaliteit van de foto's; al werd deze  nog het meest beïnvloed door het feit dat ik niet zo'n vaste hand heb.
Ook voor parallel bochten zijn de Proses heel goed te gebruiken. Een set bevat twee stuks en is bij Conrad te verkrijgen.

zaterdag 8 augustus 2015

Mooie video


Leuke video op YouTube gevonden. Gewoon een beetje vulling om de komkommertijd in de vakantie te doorbreken. Zodoende krijg ik zelf weer zin om de draad weer op te pakken.

zaterdag 4 juli 2015

Für eine saubere Umwelt


Te warm voor het leggen van rails, of andere bouwwerkzaamheden aan de Lokaalspoor-6-baan.
Niets doen is geen optie en dus werd de focus gericht op het reinigen van de rails. 
Lux is een van de fabrikanten van materieel om modelspoorrails te reinigen. De ervaringen van andere modelpoorders waren overwegend positief. Van een andere modelspoorder kon ik een set overnemen:
  • 9130 - H0-rails- bovenleidingslijpwagon
  • 8830 - H0-spoorstofzuigerwagon


Beide wagons hebben een automatisch start- en stopsysteem. Zodra de wagons in beweging komen gaan de machines werken.  Bij stilstand stoppen de machines na een paar seconden.
Bij de slijpwagon maakt de borstel een roterende beweging over de railstaven. Op die manier worden verontreinigingen op de kop van de rails verwijderd.
Het borstelgedeelte van de slijpwagon kan worden omgedraaid; op die manier kan de bovenleiding worden gereinigd. De borstel kan worden vervangen.
In het linker compartiment van de stofzuigerwagon zit de stofzuiger met Faulhabermotor. Het rechter compartiment is voor de opvang van stof/vuil.
Het linker draaistel met de sleper, daarnaast de stofzuigermond. Tijdens het het reinigen maken beide wagons wel wat lawaai. Enerzijds realistisch, anderzijds vanwege de hoge frequentie van het geluid op den duur wel wat storend
Na een reinigingsronde over niveau 0 van de Lokaalspoor-6-baan de opbrengst in het opvang compartiment van de stofzuiger. Het lijkt misschien niet veel, maar als je bedenkt dat dit anders tussen de tandwielen van de locs had kunnen komen, dan scheelt dit op den duur aanmerkelijk.
Vuil en stof wordt in het vuilopvang compartiment geblazen. de lucht kan door het membraam naar buiten. Tot slot nog een korte demonstratie video.

zaterdag 13 juni 2015

Baan in uitvoering 33 - Komkommertijd?

Komkommertijd bij Lokaalspoor 6? Echt niet; er wordt hard aan de baan gewerkt. 
Met het aanbrengen van de kurkbedding voor de K-rails, het realiseren van de stroomaansluiting en de baandetectie, moet ook de voeding van de baan op orde zijn.
Het centrale brein van de baan bestaat nog steeds uit de Intellibox, in combinatie met een computer (Windows 8.1) en de besturingssoftware van iTrain.
Tot op heden werd de hele baan gevoed door één trafo (en een aparte trafo voor de voeding van de magneetartikelen). Vooral na de realisatie van niveau 1 en 2 was de grens bereikt
Vanaf nu wordt de baan op niveau 0 (met het schaduwstation) gevoed door trafo 0.
.
Voor niveau 1 (de parade strecke)  en niveau  2 (het opstelterrein) zijn een 3-tal boosters met bijbehorende trafo's bestemd:

  • Booster 1a met trafo !a verzorgen de baanvoeding voor de paradestrecke in noordelijke richting.
  • Booster 1b met trafo 1b verzorgen de baanvoeding voor de paradestrecke in zuidelijke richting. 


  • Booster 2 met trafo 2 verzorgt de voeding van de beide emplacementen (niveau 1 en 2).
De boosters met de trafo's en de intellibox komen in een verrijdbaar kastej (Powerpack) te staan.  M.b.v.. van een ringleiding worden er twee (maximaal drie) aansluitpunten voor het z.g.n. Powerpack gemaakt.
Een oprit naar niveau 1 is al van kurk voorzien.