Nu even wat anders. Een soort verantwoording van de keuze voor het het modelspoor. Sommige mensen zien het meer als een afwijkijng; een tic. En misschien hebben ze wel een beetje gelijk. Modelspoor zijn net als andere hobbyisten verzamelaars. Omgeven door hun hobby creëren ze hun eigen wereld. Een wereld vol hormanie, met soms een ontsporing of technisch mankement...' maar veelal is de schade of het technisch mankement eenvoudig te herstellen. En kom je er niet zo snel uit; dan heb je altijd nog Internet.
Modelspoorders krijgen vaak dezelfde vragen en opmerkingen over hun hobby. Ik noem er een paar:
- Modelspoor, dat is toch spelen met treintjes...
- Modeltreinen, is dat nog een hobby? Tegenwoordig doen kinderen toch spelletjes op de computer?
- Modelpoor; treintjes, huisjes, grasmatten...oh ja en niet te vergeten tunnels, bergen en molentjes.
- Die Märklin, bestaat dat nog, dat is toch failliet?
De meest kernachtige omschrijving van de modelspoorder heb ik lang geleden gelezen in de krant. Het gaat om de de column van H.J. Oolbekkink uit de Goudsche Courant van dinsdag 28 juli 1987. Op de kop af 25 jaar later moest ik er weer aan denken. Ik had het krantenknipsel bewaard en wist ook precies waar. Tussen een van mijn spoor(se) boeken. De column had mijn toentertijd in het hart geraakt.
Oolbekkink ver telt in deze column over een ontmoeting met, naar later bleek..., een modelspoorder. Hij weet op een humoristische manier de wereld van de modelspoorder te beschrijven.
Soms ga ik met mijn vrouw en jongste dochter mee naar de markt. Steevast komen we dan langs een kraam met T-shirts. Daar hangen ook T-shirts, bedrukt met het NS-logo en de tekst: 'Ik spoor niet'. Met enige ironie in de ogen kijken de twee dames dan mijn kant op en mijn dochter gniffelt dan: Pap, die kopen we voor vaderdag'.
Oolbekkink komt aan het einde van zijn colulmn tot een andere conclusie: 'Wie zo kan dromen, moet benijd worden.' Dank u, heer Oolbekkink.
2 opmerkingen:
Bij mij op zolder hebben de treinen nooit vertraging, geen blaadjes of sneeuw of andere zaken die de treinenloop kunnen verstoren. Dat is uiteraard vooral te danken aan de persoon achter het bedieningspaneel, die serieus wissels en treinen bestuurd. Of die persoon door de denkbeeldige reizigers en treinpersoneel ook zo serieus gevonden zou worden waag ik te betwijfelen, want ik heb wel dat t-shirt al gekregen met de NS logo en de tekst "Ik spoor niet". Hachelijk?
Ahum, en dan is het uiteraard bestuurt in plaats van bestuurd, waarom heeft internet explorer geen spellingscontrole en google chrome wel, en gebruik ik toch internet explorer? Misschien is dat t-shirt zo gek nog niet? Het is hachelijk!
Een reactie posten