zaterdag 9 juni 2012

Baan in uitvoering 19

Het heeft een poosje geduurd, maar nu is het zo ver. De volgende stap in 'Baan in uitvoering, nr. 19, is een feit. Op zich is deze aflevering niet zo spectaculair. Het gaat hier om het het vastschroeven van niveau 0 en niveau 1 van de baan.

niveau 0

niveau 1
Eerst is er aan de baan nog wat geschoven. Daarna  is de baan op een aantal cruciale plaatsen ( wisselstraten, bochten en lange rechte stukken) gefixeerd met punaises.

Vanauit de wisselstraten op niveau 1 ben ik begonnen met het vastschroeven van de baan. Ik heb daarvoor de Märklin-schroeven nr 7599 (kruiskop) gebruikt. Handig daarbij is het gebruik van de  Märklin kruiskopschroevendraaier 74999, grootte 00 (Ph).

Bij het vastschroeven van de wissels en de wisselaandrijvingen is het van belang deze niet te vast te draaien. Dit belemmert een goede werking van de wissels.
Het LED-zaklampje is gebruikt om de schroefgaatjes in de bielzen van de K-rails te vinden
Steeds als er weer een stuk rails was vast geschroefd, is er even proefgereden. Dat gebeurde in ieder geval na het vastschroeven van een wisselstraat, een bocht, of een recht traject (ongeveer een 1m).

 Het voordeel hiervan is, dat je op deze manier storingen nog relatief gemakkelijk kan verhelpen en kortsluiting eenvoudiger is om op te sporen. Het kost wel wat meer tijd; maar het scheelt achteraf een hoop frustratie.

Lange rechte trajecten heb ik zoveel mogelangs een loodlijntje 'recht' gelegd.
De rails op de niveaus 0 en 1 heb ik geschroefd, omdat er op deze niveaus nauwelijks geballast gaat worden. Mochten er modelspoorders zijn met andere ideeën omtrent het vastzetten van de K-rails, dan zijn deze suggesties welkom.



2 opmerkingen:

FRANK103 zei

Nee, schroeven lijkt mij uitstekend, en direct proefrijden ook om de fouten er uit te halen. Zo'n draadje om de rails recht te leggen is wel heel erg 2000 hoor, anno 2012 hebben we toch allemaal laserwaterpassen etc?

Ad zei

Het draadje is nog een stukje nostalgie.Dat ambachtelijke,weet je wel... Nee onzin, ik heb notabene zo'n laserwaterpas, bedankt voor de tip!