zaterdag 27 oktober 2018

Florence-Pisa; cultuur en treinen...

Bijna elk jaar doen we een stedentrip. Dat gebeurt meestal in de herfstvakantie. Het combinatie van cultuur en ontspanning. Dit jaar was de keuze op Florence (Italië) gevallen. Nu is er in Florence heel veel cultuur te zien en begin ik maar met een van de topstukken: "David' van Michelangelo, compleet met steen en slinger om de reus Goliath neer te halen.
Genoeg cultuur opgesnoven? Dan gaan we nu verder met het openbaar vervoer in Florence. Het centraal station van Florence ligt midden in het centrum. Van de koepel van de Duomo is dat prachtig te zien.

Vanaf het station kun je per tram en bus de stad door. ATAF is de aanbieder van het stadsvervoer En Toscane Transporti verzorgt het streekvervoer per bus.
 Het railvervoer naar de stad wordt verzorgt door Trenitalia (FS) en ITALO


 Langs de perrons kom je diverse hoge snelheidstreinen tegen
Italië kent een vrij uitgebreid net van hogesnelheidslijnen.

En ze kennen een behoorlijke diversiteit in hogesnelheids treinstellen; van heel recent tot al wat ouder materieel


Nieuwkomer ITALO heeft zich in korte tijd tot een geduchte concurrent Trenitalia kunnen ontwikkelen.

Intercity's en stoptreinen  worden meestal getrokken door Bombardier locs

 Het dubbeldekker materieel is te vergelijken met de dubbeldekkers van NS
De Jazz, voor de meer regionale verbindingen van Trenitalia

Gelukkig was er ook nog wat ouder stoptreinmaterieel te zien.
Vanaf Florence zijn we ook nog per trein naar Pisa geweest.
Ook " Pisa Centrale" is een behoorlijk groot station. Er zijn daar minder treinen  te spotten als op het kopstation van Florence.
 Vanaf het station is het kwartiertje lopen naar de dom met campanilo van Pisa
Alleen slordig dat die toren zo scheef staat...
 Om tramliefhebber Frank 103 een plezier te doen, sluit ik af met twee Florentijnse reclametrams.
Sorry Frank, ik heb nog gevraagd geen auto's te parkeren. De meneer van de Fiat Multipla stond nog even in dubio om zij auto weg te halen. Helaas de te laat, de tram reed al weer verder. Volgende keer beter..

Italiaans raspaard, gefotografeerd in Florence. Voor een zacht prijsje kon je met deze auto (inclusief c chauffeur en video opname) een rondritje door Florence maken.

3 opmerkingen:

FRANK103 zei

Geweldige rapportage Ad, dat is een deel van Europa waar ik nog niet geweest ben. Aangezien daar Multiplarijders huizen is het maar de vraag of ik daar tot op heden echt iets aan gemist heb, ook gezien die scheve toren (gevolg van een defecte parkeersensor)? Die hogesnelheid treinen in Italië vind ik niet allemaal even fraai, maar fotogeniek zijn ze zeker!
Ik heb ooit een foto vergelijkbaar met de David ge-uploaded op photobucket, was er binnen een uur weer vanaf wegens expliciet naakt. Rare jongens, die Amerikanen!

Ad Trains zei

Ha Frank, voor de Italiaanse treinen heb ik hetzelfde als het materieel van de NMBS; niet altijd moeders mooiste; maar wel interessant qua vormgeving. Daarbij moet ik voor beiden zeggen dat ik het moderne materieel qua vormgeving en kleurstelling wel mooi vind. En de oudere NMBS-diesels vind ik echt indrukwekkend.
Wat Photobucket betreft; inderdaad rare jongens. Sinds ze de foto's van de oudere blogberichten hebben geblokkeerd, maak ik er geen gebruik meer van.
Ik heb trouwens het blogbericht wat aangepast; wat foto's vervangen, bij sommigen het formaat vergroot en als toegift een foto van een Italiaans raspaard (gefotografeerd in Florence) toegevoegd. Want van vormgeving hebben ze dus echt wel verstand!

FRANK103 zei

Die Ferrari is het aanzien zeker waard, wat een prachtige automobiel. Ik vermoed dat ik geen minuut hoef na te denken als iemand zijn ferrari wenst om te ruilen voor mijn gezinsvoertuig. Ik overleef het wel, een autootje voor 2 personen zonder riante kofferruimte. ;-)