zondag 14 januari 2018

Modelspoordagen - Broodfabriek - Rijswijk

Modelspoordagen 2018 - Broodfabriek - Rijswijk

Zaterdag 13 januari, heb ik voor de eerste keer, onder de bezielende begeleiding van de mede modelspoorders Jan v. St. te M. en Hans B. te Z. naar de Nationale Modelspoordagen te Rijswijk geweest.
Om hun privacy te waarborgen worden de namen van beide heren niet volledig genoemd.
Ik moet zeggen dat ik het evenement als een uiterst aangenaam  uitstapje heb ervaren.
Dat komt op de eerste plaats door de begeleiding van de beide collega-modelspoorders met een grote staat van dienst.
Daarnaast was ik verrast door de hoge kwaliteit van de daar getoonde modelbanen (tenminste in mijn beleving).
De foto's zijn gemaakt met de smarphone en ik moet zeggen (ik zeg het natuurlijk zelf!); het kan altijd beter, maar ook slechter
Ik kwam er een aantal modelbanen tegen, die ik nog niet eerder gezien had.
Ook de thema;s van de banen waren erg afwisselend.
Modelspoorder zijn over het algemeen ruimdenkende, gemoedelijk mensen. Een Thalys, rijdend door een Amerikaans aandoend verstedelijkt gebeuren is geen probleem. Dat zien we ruim. Het gaat om de beleving en die is meer dan oké.
Ook deze, uit Polen afkomstige, modelspoorbaan maakte grote indruk op mij.
Daarnaast was er ook de modelspoorbaan, met varend scheepvaart verkeer en beweegbare brug. De baan was boven op een model van een geelgrijze NS 2200 geplaatst.
En natuurlijk waren er ook oude bekenden zoals Punta Marina. Werkelijk oogstrelend.

Niet te vergeten het dioarama 'Uden'/


De Noorse Flämmsbana Berekvam


Als laatste het station 'Amsterdam Cs' met LEGO nagebouwd. Na afloop zijn ook ook nog de modelspoor baan van Hans B. te Z. gaan bekijken. Jullie zullen wel begrijpen dat ik een TOPdag had! Helaas heb ik van het hele gebeuren geen filmpje gemaakt. Chips, bier/frisdrank kunnen in de (koel)kast blijven.

3 opmerkingen:

FRANK103 zei

Op Beneluxspoor en op het 3railforum staan meer foto’s en filmpjes, vooral het filmpje van Reinout van Rees is zeer de moeite waard! Op deze forums is ook meer te lezen over de banen die te zien waren, het stukje Amerika op jouw foto is een fraaie weergave van een stukje Chicago ten tijde van The Blues brothers, inclusief politieauto’s die de broeders Blues achtervolgen.
Ik heb Rijswijk dit jaar overgeslagen, al die koopjes op al die beurzen, ik blijf geld uitgeven. En de kerstboom moest nog afgebroken worden. Volgend jaar ga ik weer! En misschien volgende week naar Houten.
Heb jij bij de nieuwigheden 2018 iets gezien wat op de spoorbaan moet komen te staan? Ik vind de rode NS traxx wel interessant.

Ad zei

Frank, bedankt voor je tips. Ik loop in principe tegen hetzelfde aan als jij. Heb eigenlijk te veel materieel (met name locs). Heb al een over een sanering nagedacht. Alleen weer Nederlands; m'n Duitse e-locs verkopen. De twee Belgische diesels en de Duitse diesels houden. Verkoop levert waarschijnlijk niet zoveel op en ik vind ze daarbij ook nog mooi. Probleem is er komen steeds weer mooie(te) bij. Dus opruimen gaan we niet doen. En kom ik weer leuke loc tegen,dan koop ik hem soms toch. Ik ben wel een stuk selectiever geworden. Dat vind ik alleen maar goed. Bij de Märklin nieuwigheden vind ik de DB-Skoda loc gaaf. Maar ook de Vectron (DB) eloc en diesel zou ik nog aan m'n loc bestand willen toevoegen. Daarnaast zou ik ook graag nog een groene Duitse krokodil en het Duitse TEE treinstel (de walvisneus) willen toevoegen. De krokodil van ESU/Märklin is prijzig. Het TEE-treinstel met een prijsje van slordige € 800,- koop je niet zo maar.

FRANK103 zei

Hoi Ad,

Die bouwserie 102 (Skoda) en de 197 (verbeterde Bombardier traxx) zijn zeker heel interessant voor de verzameling,hoewel aankoop betekent dat er weer 2 locomotieven in de vitrinekast komen te staan. De rode traxx is wat dat betreft meer van hetzelfde, deze lok van Piko met groot Fyra op de zijkant staat hier ook al op de baan. Maar een lok wegdoen, de verzameling saneren, nee, dat lukt mij ook niet. Eigenlijk ben ik heel geïnteresseerd in de Artitec 1300, maar. in de blauwe versie met A sein maar eigenlijk nog meer in de geheel gele versie. Gelukkig heeft Artitec die nog niet aangekondigd. Voor een hoofdzakelijk NS baan mag een 1300 eigenlijk niet ontbreken. En dan op zoek naar een 1500 (elotrains)?