maandag 24 oktober 2016

Technisches Museum Wien


Tijdens de stedentrip naar Wenen , in de herfstvakantie, zijn we  naar het Technisches Museum Wien geweest. Natuurlijk speelt de technische ontwikkeling van Oostenrijk hier een grote rol. Voor iedereen, die iets heeft met techniek, is dit een geweldig museum. De tentoonstelling beslaat nagenoeg het gehele gebied van de techniek. De presentatie is zeer eigentijds en aantrekkelijk voor jong en oud.. Dat betekent dat de bezoeker regelmatig wordt uitgenodigd om de techniek 'aan den lijve te ondergaan'.
Een compleet beeld geven van dit museum lukt bijna niet. Omdat dit een (model)spoorblog is, valt de keuze op een aantal onderdelen  uit de collectie Oostenrijkse spoorwegtechniek (aangevuld met nog wat andere items).
De werking van de stoomlocomotief wordt m.b.v. deze doo gezaagde stoomketel uitgelegd.
In de cabine van deze ÖBB smalspoor dieselloc kun je de knoppen van de stuurstand bedienen...
Een kijkje in het binnenste van een elektrische loc met stangen aandrijving.




















De prachtige Mercedes Rennwagen
Stationair opgestelde motor voor allerlei doeleinden; maar de ontwikkeling van de wasmachine kom je er  ook tegen.
Van de Oostenrijkse trauma heli tot de ontwikkeling van muziekinstrumenten
Van hydrokrachtcentrales naar booreilanden (van LEGO) naar keukenapparatuur; je komt het er allemaal tegen. Echt voor iedereen is er iets interessants te zien. Een echte aanbeveler!



2 opmerkingen:

FRANK103 zei

Die Mercedes vind ik ook erg mooi, ik heb al een aantal automodellen van Schuco gekocht voor op de spoorbaan, zo'n Mercedes zou ik ook graag erbij willen hebben. Dat museum ziet er erg boeiend uit, dat was vast heel leerzaam!

Ad zei

Museum was gewoon heel goed en eigentijds opgezet. Auto's voor de treinbaan heb ik wel wat; maar nog niet zo mee bezig geweest. Ben nu vooral bezig met slopen van de huidige spoorbaan. Ga dan de treinzolder wat renoveren/organiseren en dan weer opbouwen. Wel in in een hogere versnelling; ik krijg wat meer vrije tijd.