zaterdag 16 januari 2016

Baan in uitvoering 36 - De ECoS 2

De ECoS 2 van ESU


In het vorige blogbericht hebben jullie al kunnen lezen dat de ECoS 2 er aankwam. De communicatie tussen de Intellibox en de iTrain-software verliep niet vlekkeloos. Steeds als ik een loc met de Intellibox bestuurde, werd de verbinding met iTrain verbroken. Support van iTrain bracht geen uitkomst. Een hulpvraag bij 3-railforum bracht wel een afdoende oplossing, maar dan bleef ik met nog een paar nadelen zitten.
MFX decoders kunnen zich niet via de Intellibox aanmelden, decoders van ESU en Märklin  (CV's) kon ik niet inregelen. Een voordeel is, dat ik nu van alle functies van nieuwe digitale locs gebruik kan maken.
Dan toch maar de stap genomen. Ik heb bewust voor de ECoS 2 gekozen. De CS 2 van Märklin heb ik ook nog overwogen. Uit praktische- en kostenoverwegingen heb ik gekozen voor de ECoS 2. Deze centrale heeft minder toeters en bellen; maar biedt voor digitaal rijden genoeg. Zeker als je de modelbaan ook nog op de computer hebt aangesloten.
Het aansluiten en de installatie van de ECoS 2 is niet moeilijk. Het is heel handig als je de Nederlandstalige handleiding download bij de importeur voor de BeNeLux en Frankrijk (Trainservice Dankaert-België). Locomotieven met een FMX decoder melden zich automatisch aan. De andere locs importeerde de ECoS 2 automatisch uit mijn locbestand van iTrain. Handmatig invoeren kan ook en is beslist niet moeilijk.
De bediening van de ECoS 2 is heel gebruiksvriendelijk. Om een idee te geven hoe je een loc kan  invoeren/ wijzigen; zie bovenstaande foto's. Voor alle duidelijkheid FMX heet bij ESU; M4. Ik gebruik bij de EcoS 2 nog wel de Märklin 6017 boosters. Opletten dat je bij de overgang van het traject, gevoed door de ECoS 2 naar een traject gevoed via een Märklin booster 6017 een railwipje gebruikt ( en andersom ook). Op de trajecten met voeding en digitaal signaal via een Märklin 6017 booster, kunnen FMX (M4) locs zich niet automatisch aanmelden.
(foto: niveau 0 van de Lokaalspoor-6- baan)
iTrain en ECoS 2 communiceren heel goed met elkaar. Ik heb de ECoS 2 m.b.v. twee netwerkkabels en hub op de computer aangesloten. Het kan ook met een crossover-netwerkkabel; maar deze oplossing had ik nog liggen en werkt prima. Bij de instellingen voor iTrain hoef je alleen de ECoS 2 als centrale te kiezen en verder gaat het eigenlijk vanzelf.

keuze maken

Bij het kiezen van een (andere) digitale centrale voor je spoorbaan is het belangrijk eerst goed van te voren af te wegen wat je voor ogen hebt. Hoever wil je gaan met de (digitale) besturing van je modelbaan? Vergelijk een aantal merken/types met elkaar en kijk welke centrale het best bij jouw plan, mogelijkheden en budget past. Laat je in een modelspoorwinkel goed voorlichten en vertel hoe en wat je met de digitale centrale wil. Gebruiksvriendelijkheid is heel erg belangrijk. Laat je niet verleiden tot allerlei mooie toeters en bellen. Voer alle mogelijkheden stapsgewijs uit; dan blijft het overzichtelijk.

2 opmerkingen:

FRANK103 zei

Erg mooie centrale, deze ecos. Ik heb me eigenlijk nooit in deze moderne centrales verdiept, ik vind ze doorgaans behoorlijk prijzig, en zolang mijn 6021 en tweetal 6036 het uitstekend doen zal er ook niet snel een nieuwe centrale komen. Maar ik ben benieuwd hoe deze ecos werkt en wat hij allemaal kan!

Ad zei

Ik heb er ook een hele tijd niet aan gewild, maar de combinatie Intellibox-iTrain was geen ideale. Ik wilde toch dat alles goed zou functioneren en ik de functies van de locs kan gebruiken. Ook het inregelen van de decoders schijnt nu (beter) mogelijk te zijn. Voor zover ik er nu ervaring mee heb, werkt het erg plezierig en is het niet moeilijk om aan te sluiten. Tja, de prijs is wel even een uitgave (waarschijnlijk dit jaar geen, locs er meer bij; maar daar heb ik er voorlopig wel genoeg van, vind ik).