zaterdag 30 juni 2012

Märklin Museumjaarwagen 2012

Elk jaar brengt Märklin een museumjaarwagen uit. De laatste jaren is de museumjaarwagen gekoppeld aan een ander bekend bedrijf uit de omgeving Van Göppingen. Dit jaar is de Firma Mink aan de beurt. Mink is producent van (industriële) borstels.
Het gaat hier om de H0-wagen, catalogusnummer 48112. De periode is IV. 

De doos bevat een rongenwagon (rongen los meegeleverd) met lading. Meegelverd wordt een Magirus 'Rund Hauber' van de firma Mink.
De luchtgekoelde Magirus Deutz is van net na de Tweede Wereldoorlog en heeft zijn sporen in het vrachtvervoer verdient. Met name in de tijd van wederopbouw van Europa. Deze eerste moderne trucks waren vooral bekend om hun markante ronde motorkap en het brullend/gierende geluijd van de luchtgekoelde motor. Ze waren zeer degelijk van constructie en betrouwbaar in het gebruik. De Magirus is jarenlang ook veel ingezet bij de brandweer. Magirus Deutz is als vrachtautofabrikant opgegaan in het IVECO-concern.



De wagon gaat dienst doen in de nostalgische goederentrein met als voorlopige trekkracht een NS 5906.


Märklin NS 5906; voormalige DB 74 924. Deze tenderlocomotief heeft, in het kader van de herstelbetalingen een drital jaren op het Nederlandse spoor rondgereden.



donderdag 21 juni 2012

Na regen komt zonneschijn...

Na sanering krijg je ook weer groei. Soms is dat zelfs de opzet van een fikse sanering; om kunnen te groeien! Zo ook bij Lokaalspoor 6. Er wordt geprobeerd meer lijn te krijgen in het bestand 'rollend materieel'. Voor de lezer van dit weblog is deze lijn misschien nog moeilijk te ontdekken. Ze hebben ook niet geheel ongelijk... Toch zijn er mooie dingen aangeschaft, waarvan nu een eerste presentatie.
Märklin 48056 - groot volume schuifwandwagon
De laatste aanwinst van Lokaalspoor 6. Bij het groot spoor is de wagon eigendom van het Hamburgse 'TRANSWAGGON'. 
De wagon ziet er goed afgewerkt uit. De opdruk is scherp weergegeven. Kleine details zijn al af fabriek aangebracht.
Ook aan de kopse einden kleurig aangezette details Op de schuifdeuren de gebruikelijke wagoninformatie.

Ter vergelijking de VAG-schuifwandwagen (Märklin 48031) van zo'n 7 jaar geleden. Ook een optisch gelukte wagon, welke een stuk eenvoudiger uitgevoerd.
De opschriften op de wagenbalk zijn eenvoudiger en minder scherp uitgevoerd. Bepaalde kleine details ontbreken.

Aan de kopse einden ook minder details; handgrepen enz.
Märklin 444333 - set met 3 NS lageboordwagons
Deze lage boordwagons zijn in minstens kleuren te zien geweest op het Nederlandse spoor.
Märklin 46972 - platte (rongen)wagon met shovel
Het mooie van de platte wagons en de lage boordwagons is de mogelijkheid om ze te beladen. Met een kraan kun je ze beladen en lossen. Dat maakt het spel met de trein alleen maar interessanter. Lokaalspoor 6 heeft daarom wel 'iets' met dit soort wagons. Als daarbij dan ook nog eens een aardig mode van een shovel wordt geleverd, is de verleiding moeilijk te weerstaan en wordt tot aanschaf besloten. Toch moet hier niet van een impulsieve aanschaf worden gesproken. Ook deze wagon past in het grotere geheel van de Lokaalspoor 6 filosofie. Wat een en kul eigenlijk om de aanschaf van gewoon 'een leuk wagonnetje' te rechtvaardigen! Spoorloos!

maandag 11 juni 2012

Baan in uitvoering 19a

Zo 2000...

Blogger Frank103 reageerde op de vorig 'Baan in uitvoering 19'. Hij reageert als enige altijd trouw en dus moet je zuinig op zo'n iemand zijn. Ik had het misschien al veel eerder moeten doen; maar nu doe ik het dan toch echt: Bedankt Frank103! Blijf vooral reageren. Je opmerking is trouwens  terecht (hachelijk?). Het gebruik van een een loodlijn is zo 2000! Tegenwoordig hebben we daar toch een laserwaterpas voor!? En gelijk heb je. Ik heb zelf nota bene zelf zo'n handig apparaat...

Het gaat echt heel  goed met een (rode) laserlijn; veel duidelijker en nauwkeuriger dan met een touwtje. De stroken pizzadoos  zijn niet bedoeld als sluikreclame; zij dienen als 'afstandstroken' tussen de sporen. Op deze manier kun je efficiënt werken. Nogmaals bedankt Frank en blijf alsjeblieft reageren!

zaterdag 9 juni 2012

Baan in uitvoering 19

Het heeft een poosje geduurd, maar nu is het zo ver. De volgende stap in 'Baan in uitvoering, nr. 19, is een feit. Op zich is deze aflevering niet zo spectaculair. Het gaat hier om het het vastschroeven van niveau 0 en niveau 1 van de baan.

niveau 0

niveau 1
Eerst is er aan de baan nog wat geschoven. Daarna  is de baan op een aantal cruciale plaatsen ( wisselstraten, bochten en lange rechte stukken) gefixeerd met punaises.

Vanauit de wisselstraten op niveau 1 ben ik begonnen met het vastschroeven van de baan. Ik heb daarvoor de Märklin-schroeven nr 7599 (kruiskop) gebruikt. Handig daarbij is het gebruik van de  Märklin kruiskopschroevendraaier 74999, grootte 00 (Ph).

Bij het vastschroeven van de wissels en de wisselaandrijvingen is het van belang deze niet te vast te draaien. Dit belemmert een goede werking van de wissels.
Het LED-zaklampje is gebruikt om de schroefgaatjes in de bielzen van de K-rails te vinden
Steeds als er weer een stuk rails was vast geschroefd, is er even proefgereden. Dat gebeurde in ieder geval na het vastschroeven van een wisselstraat, een bocht, of een recht traject (ongeveer een 1m).

 Het voordeel hiervan is, dat je op deze manier storingen nog relatief gemakkelijk kan verhelpen en kortsluiting eenvoudiger is om op te sporen. Het kost wel wat meer tijd; maar het scheelt achteraf een hoop frustratie.

Lange rechte trajecten heb ik zoveel mogelangs een loodlijntje 'recht' gelegd.
De rails op de niveaus 0 en 1 heb ik geschroefd, omdat er op deze niveaus nauwelijks geballast gaat worden. Mochten er modelspoorders zijn met andere ideeën omtrent het vastzetten van de K-rails, dan zijn deze suggesties welkom.