maandag 24 mei 2010

Volkwagen T1 'Samba Bus' (1)


Revell nr. 07399 - schaal 1:24 bouwniveau 5
Het idee voor bestelwagen kpmt van Ben Pon de importeur van VW voor Nederland. In 1947 doet hij een voorstel voor een nieuw voertuig t.b.v. intern transport. Hij tekent op de onderkant van een sigarendoos een zijn model.VW ontwikkelt een aantal prtotypes, maar steeds was de aerdynamica onvoldoende. M.b.v. de windtunnel wordt een nieuw front ontwikkeld. De derde versie voldeed aan de eisen.
Toen de transporter klaar was om aan het publiek te presenteren, ontbrak het echter nog aan een naam. Er werden negen suggesties gedaan; deze werden echter allemaal afgekeurd. Uiteindelijk kreeg hij van de fabriek de interne naam 'VW Type 2 T1'. De transporter werd op 3 maart 1950 in productie genomen. Al heel snel werd de tranporter het tweede verkoopsucces van VW. Er werden diverse uitvoeringen door de fabriek ontwikkeld, waaronder de minibus. De techniek kwam van de VW Kever. De motor was een 4 cylinder luchtgekoelde motor met minimaal 24,5 pk. Evenals bij de Kever was de motor bij de T1 ook achterin geplaatst.
De luxe uitvoering van de T1 minibus kreeg de bijnaam 'Samba Bus'. De Samba Bus was uitgevoerd met ovaal gevormde ramen in de dakrand, een opvouwbaar schuifdak en comfortabele stoelen. De T1 stond bekend om zijn betrouwbaarheid vanwege zijn krachtige 1,2 liter motor In 1961 werd het aantal pk's van de motor verhoogd tot 34 pk. DE topsnelheid lag op 95 km p.u. De Samba Bus was met name in de VS razend populair. Jarenlang was deze uitvoering het voorbeeld van de minibus; genoeg dus om een cult status te verdienen.

Revell biedt met deze bouwdoos de mogelijkheid om de Samba Bus in de Europese of de Amerikaanse uitvoering te bouwen. De kleurstelling was meestal wit-rood of wit-blauw.
In deze serie wordt de bouw van de wit-blauwe Europese versie beschreven. De bus wordt gespoten en geverfd met acryllak (op waterbasis) van Revell. Zoveel mogelijk wordt gebruik gemaakt van het door Revell opgeven kleurenschema.

4 opmerkingen:

FRANK103 zei

Fraaie bus, wel op de verkeerde schaal (1:24), zijn er vast ook op 1:87!

Ad zei

Frank,
't Is ook een zijspoor! Het heeft niet(s) met de trein te maken. Ik weet ik dwaal af. Ik heb het lang verdrongen, maar kan het niet langer meer verbergen; dit vind ik ook leuk!

FRANK103 zei

@Ad: ik had je vorige berichtje over die krupp gemist, vandaar mijn reactie. Maar modelbouw is gewoon leuk!

Ad zei

Frank: zit wel goed. Mijn reactie was ook niet serieus bedoeld. Ik heb overigens nog twee bouwdozen gekocht. Zie nieuw bericht
@d