dinsdag 20 augustus 2024

Miniworld Rotterdam dan... (3) Groot Brittanië

In het souterrain van Miniworld wordt aan een mini Groot Britannië gebouwd. Miniworld legt bij het betreden van de ruimte uit waarom er voor Groot Brittannië is gekozen. Het lijkt een strategische keuze: op andere tentoonstellingsbanen worden veelal thema's/landen op het Europese - en of het Amerikaanse continent uitgebeeld. Miniworld maakt bewust de keuze voor Groot Brittannië vanwege het unieke en veelzijdige landschap Daarnaast behoort Groot Brittannië met Frankrijk tot de spoorwegpioniers in de geschiedenis van het vervoer per rail.
De veelzijdigheid van het Britse landshap komt in de modelweergave van Miniworld Rotterdan goed tot uitdrukking. Het varieert van schilderachtige dorpstafereeltjes tot indrukwekkende canyonachtige landschappen.
Dat het land aan alle kanten door water wordt omringd en dus veel variatie aan kustgebieden heeft, komt duidelijk naar voren
Indrukwekkend is de Firth of Forth bridge in schaal. Om idee te geven van de afmetingen, staat er een stoomloc op de brug. Ook het zeilschip, in de baai en de huizen onder brug , vallen helemaal in het niet
En natuurlijk is de rijke geschiedenis van het land prominent aanwezig.
Belangrijk onderdeel is de industiële geschiedenis van Groot Brittannië. Hier begon voor een belangrijk deel de industriële revolutie.
Ik vind de sfeer (misschien onbedoeld) goed getroffen. Doordat de baan in het souterrain is gesitueerd en er weinig daglicht valt te bespeuren, is de sfeer wat grauw/ bijna mistig. Toch komt ook het vriendelijke landschap van de the Englis countryside goed tot zijn recht. Conclusie: ook al is de baan nog niet af; het ziet er veelbelovend uit. Het is zeker de moeite waard nog eens gaan bekijken wanneer e.e.a. gereed is.

Geen opmerkingen: