zaterdag 2 september 2017

De meteorologische herfst van 2017

Afgelopen donderdag was 31 augustus; het einde van de zomer volgens de meteorologen. Dat betekent dat per 1 september de meteorologische herfst begint... Ik ga niet, zoals al die weermannen en vrouwen, nog even met u doornemen of het gemiddelde zomer was of niet. Daar hebben we de experts van het KNMI, Meteo Consult enz voor.
Nu komt wellicht de vraag naar boven, wat allemaal met het (model)spoor te maken heeft?
Nou eigenlijk alles. Ik heb, niet alleen meteorologisch gezien , een prima zomer achter de rug. Dat betekent, dat er aan de Lokaalspoor 6 baan in materiële zin niet zoveel is gebeurd. Er is zijn wel een paar accenten in het baanplan aangepast; daarover een volgende keer meer.  De is meer geschikt om over het groot spoor te bloggen. Dat is hopelijk de afgelopen weken duidelijk geworden.

Toch moest de zomerperiode op een passende manier worden afgesloten en waar kan dat beter dan in ons Nationaal Spoorwegmuseum. Samen met Jan (hij is in het rijke bezit van een museumjaarkaart) vertrokken we op vrijdag, de laatste zomerdag (volgens de meteorologen dan), vanaf station Gouda naar Utrecht Cs. Beiden in het gelukkige bezit van een OV-chipkaart. In Utrecht overstappen op de speciale Spoorweg Museumexpress. Op het perron van het museum uitchecken. Prima geregeld.
Daar werden we meteen geconfronteerd met een keer van museummateriaal.
Alleerst de loc 1010, van de eerste generatie e-locs in Nederland.
Deze locserie is een Zwitsers ontwerp. Al voor W.O. 2 besteld; maar door de oorlog pas na de oorlog geleverd.


Dat een bestelling van spoorwegmaterieel niet aan de verwachting voldoet, bevestigt het verhaal hiernaast, over de serie 1000. Soms heb je gewoon dikke pech.Er gaat ook een heleboel goed. Dat bewijzen de locs van de series 1200 en 1100.  Beide locs in turquoise livrei. Ik heb weleens gelezen dat deze kleurstelling een idee was van mevr. Den Hollander, de echtgenote van de toenmalige directeur F.Q. Den Hollander. DE locs hebben maar kort in deze kleur rondgereden. Het turquoise verschiet nog snel van kleur. Een aantal 1200-en schijnt ook nog in het goederen-bruin te hebben rondgereden.

De 3737 de laatste stoomloc die volgens dienstregeling heeft gereden. Bijgenaamd 'Jumbo'.

Doorkijk in het machinistenhuis van de 3737.

Een waterkolom t.b.v., naar Nederlands voorbeeld de stoomloc
De 1300 serie, evenals serie 1100 afgeleid van Franse loc-serie; gebouwd door het Franse Alstom
Diesel-elektrische loc van de serie 2400; ook naar Frans ontwerp, uit de fabriek van Alstom
Rangeerloc uit de serie 600 van Engelse makelij, bijgenaamd 'de Hippel'.
Ineens stond hij daar, onder stoom, de replica van 'de Arend'; een van de eerste stoomlocs op Nederlandse bodem. 
Bij de winkel vanmijn vader kwamen ze dagelijks langs, om pakketjes te bezorgen: Van Gendt en Loos' . Toen met de Engelse Commer bestelbusjes met schuifdeur naast de stoel van de chauffeur. 's Zomers reden ze rond met geopende schuifdeur.
De lijn Rotterdam - Amsterdam via Gouda. Ik er jaren langs gewoond. Volgens mijn gezin de oorzaak van mijn 'spoortik'. Er zijn ergere dingen; ik kan er prettig mee leven.
Het is vandaag 2 september en heb vanmiddag weer aan mijn spoorbaan geknutseld. Het is weer herfst, blaadjes op de rails; het modelspoor is weer begonnen...


2 opmerkingen:

FRANK103 zei

Mooi verslag van een nuttig bestede dag, het spoorplezier spat er van af! Als ik de foto's van die 3700 zie dan vind ik het weer jammer dat de Artitec lok ruim 600 euro is, ik had hem graag op mijn modelspoorbaan zien staan!
Die 1000 had ik ooit van Roco in het groen, ik vond het model echter niet zo fraai (plastic!!!) en ombouwen naar Marklin werd erg duur (ombouwset 140 gulden). Die heb ik weg gedaan en een marklin 118 gekocht. Voor de leek is dat zo ongeveer dezelfde lok (voor een bijziende leek zeker), maar de marklin lok rijdt wel super! Die 118 was in werkelijkheid ook veel succesvoller dan de 1000, en uiteraard vind ik het nodig, geheel ten overvloede, nog even te melden dat de 6-assige verbeterde sneltreinversie van de bouwserie 110, beter bekend als de 103, de fraaie stroomlijnneus van de 118 heeft gekregen. En zo heeft een foto van een mislukte elok 1010 eigenlijk een direct verband met moeders mooiste, de 103. Hachelijk?
Foto's van de werkzaamheden aan de spoortafel willen we natuurlijk ook zien!

Ad zei

Frank, zo zie je maar, er valt altijd wel een link te leggen met / in de het modelspoor. Je moet het alleen willen zien. Ik heb de blauwe 1008 van Roco Gelukkig zijn de rijeigenschappen van het model wel goed en heeft de blauwe, een goede uitstraling.