dinsdag 22 augustus 2017

Aan de oevers van de Schelde

Naast de vakantie in Spanje ben ik met Eline, die ik hier zonder toestemming noem, een weekend in Antwerpen geweest. Ooit, moest ik tijdens een problematische reis, richting Parijs, in Antwerpen Cs overstappen op de Thalys. De bedoeling was om in Rotterdam Cs al de Thalys naar Parijs (Gare du Nord) te nemen. Door een stroomstoring in Rotterdam vertrok de Thalys vanuit Antwerpen. Nadat we een aantal uren op Rotterdam Cs hadden gebivakkeerd, kregen we van de NS het advies om met de stoptrein trein naar Roosendaal af te reizen ( er was op dat moment al weer wat treinverkeer vanuit Rotterdam Cs mogelijk) en vanuit Roosendaal de NMBS-stoptrein naar Antwerpen Cs te nemen. In Antwerpen Cs zijn we bijna letterlijk op de Thalys gesprongen en toch nog in Parijs gekomen. Van het toen pas verbouwde Antwerpen Cs hebben toen weinig mee gekregen...
Antwerpen is een prachtige stad met veel grandeur. Het station, bijgenaamd de Kathedraal, wilde ik daarom nog eens een keer beter bekijken. Die gelegenheid deed zich in de vakantie voor.
Dus heb ik het station maar eens grondig op de foto gezet. Met een selectie wil ik de trouwe volgers van dit weinig nieuwswaardige blog  op de hoogte houden.
Ook het Belgische treinmaterieel heb ik vastgelegd op zo'n compact geheugen kaartje vastgelegd.
Met name de nieuwe kleurstelling van het NMBS-materieel bevalt mij wel. Ik heb er wel een zwak voor. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten; maar ik vindt zo'n Siemens Desiro (?) best gaaf om te zien.
Het wat oudere materieel wordt ook gebruikt voor het gebruik voor illegale reclame-uitingen. Dat is jammer.

Op de foto de e-loc 2759 tussen twee stammen NMBS dubbeldeks treinen. Ik moet zeggen een indrukwekkend om te zien vertrekken.
En wat een menigte mensen komen er bij aankomst uit zo'n treinsamenstelling.
Ik heb geruime tijd moeten wachten tot een foto kon maken.
Natuurlijk stond er ook een Thalys, met Gallische vrienden, langs het perron.
Een Railpool loc bracht ons met de IC+ weer terug naar Rotterdam.
We hebben genoten van eenvoudige, doch smaakvolle Bourgondische maaltijden (hier schuilt toch wel een kleine  tegenstelling in) in Antwerpen. Voldaan, en een paar kilo's zwaarder (niet van de bagage) kijken we terug op het bezoek. Dat wordt dus labrador Nina de komende weken weer wat langer en uitgebreider uitlaten. Nou ja, zij vindt het geen probleem. Iedereen dus tevreden. Hier is dus weer sprake van een zogenaamde win-win-situatie.


zondag 20 augustus 2017

Por favor (3)


Als slagroomtoefje op de AlicanteTerminaltaart een filmpje van het vertrek naar Elx-Parc.  Langs het zelfde perron staat een Talgo trein getrokken door een Stadler Valencia/Vossloh Renfe serie 334 dieselelektrische loc. Hieronder nog een paar foto's gemaakt op Alicante Terminal.





Por favor (2)

Eigenlijk weet ik het niet zeker of ik dit blog wel wil publiceren... De zomer wordt in de media als komkommertijd aangeduid. Veel nieuws met weinig nieuws waarde. Al gaat dit voor de zomer van 2017 niet op. Onrust tussen Amerika en Noord-Korea, vermissing in Turkije en de aanslagen in Spanje vallen niet in deze categorie...
Het onderwerp van dit blog wel: De langste tramrit ooit! Moet wel aan toegevoegd worden dat het mijn langste tramrit ooit is. Het gaat hier om de tram/lightrail Alicante - Benidorm Altea.
In de folders van de plaatselijke VVV hadden wij gelezen dat Altea een pittoresk stadje was met veel kunstzinnige uitingen. Nu houdt mijn familie wel van het snuiven aan de plaatselijke culturele uitspattingen. Dus togen wij vanuit Alicante per tram naar Altea.
Het werd een onvergetelijke reis, dat wel. Twee uur later stapten wij in Altea uit; afstand van een kleine 60 km met 29 haltes en een overstap in Benidorm. Ik zeg niets lelijks over het landschap en het trammaterieel; maar een reis van 2 uur per tram (nogmaals 29 haltes) bij een temperatuur, variĂ«rend tussen de 35 en 38 graden  Celsius is geen sinecure.
Maar als de stad met de beschreven culturele uitingen zwaar tegen vallen, dan wordt de terugreis van 2 uur trammen in tegengestelde richting een zware opgave. Zeker bij dergelijk hoge temperaturen.
Dan bof je maar als je belangstelling hebt voor spoorwegcultuur en je zomaar, spontaan op het station van Altea een locloods met draaischijf en kraanwagentje weet te scoren..
Dat verzacht de zware omstandigheden van de reis en kom je toch weer moe, maar voldaan in het vakantie-appartement aan. Of we ooit nog eens naar Altea gaan weet ik niet; in ieder geval dan wel met andere verwachtingen. 😄

Nog een videootje van de (diesel)tram Benidorm-Altea:


zaterdag 19 augustus 2017

Por favor! (1)


Alstublieft, de vakantie zit er weer op. De opbrengst is een geheugen(kaart) vol herinneringen. 
Tijdens onze vakanties maken wij vaak gebruik van het openbaarvervoer. Dit jaar bestond de vakantiebestemming uit Alicante (Spanje), Costa Blanca.
Vanaf  AlicanteTerminal ging de reis naar Elx Parc, zo'n half uur met de trein. Elx, of Elche is een stad  in de buurt van Alicante; bekend om zijn palmenbos                            
Alicante Terminal heeft in het nabije verleden betere tijden gekend. Een groot aantal sporen op het emplacement zijn opgebroken. Dat komt vooral door de komst van de hogesnelheidstreinen, waardoor de bestaande sporen gedeeltelijk overbodig zijn geworden.
Langs de perrons zie je voornamelijk het gebruikelijke Spaanse stoptreinmaterieel.
Van goederenvervoer is (ook hier) geen spoor meer te bekennen.
Wat Alicante Terminal wel interessant maakt, zijn de hoge snelheidslijnen die vanuit dit station vertrekken.
Renfe kent verschillende productgroepen voor hogesnelheids vervoer.  Altaria zijn getrokken Talgo-treinen over het bestaande Spaanse breedspoor.
De hoge snelheid over bestaand spoor wordt hier bereikt met behulp van de kantalbakconstructie. Renfe gebruikt hiervoor de Talgo-rijtuigen. De uiteinden van deze Talgo-treinen bestaat agregaat rijtuigen. Deze voorzien de systemen in de treinen van de nodige energie. Talgo is een Spaans product. De Deutsche Bahn maakt voor haar nacht treinen ook gebruik van kantelbakrijtuigen van Talgo. 
De Altaria-treinen worden veelal getrokken door Siemens locs, die afgeleid zijn van de DB serie BR 120.

De diesel-elektrische locs van de serie 334 fungeren ook regelmatig als trekkracht voor de Talgo treinen. Deze locs zijn bij Vossloh Valencia gebouwd. Sinds 2016 is dit bedrijf in handen van het Zwitserse Stadler Rail. Renfe beschikt sinds 2004 over 28 van deze machines.
Naast het bestaande station bouwt Renfe een aparte terminal voor de AVE-hogesnelheids treinen. Je moet hier net zoals op het vliegveld inchecken. Zonder geldige ticket kom je niet op de perrons voor de AVE-treinen. Ongeveer een halfuur voor vertrek kun je inchecken. Er zijn aan boord twee klassen: Business en Tourist.  

Het AVE materieel bestaat voornamelijk uit treinstellen van de fabrikanten Alstom en Bombardier.

De reis Alicante Terminal - Elx Parc duur ongeveer een half uur.

Kom je uit station, dan sta je meteen tegen over het palmbos. Elx, met palmbos, botanische tuinen en een lange geschiedenis is de moeite waard om te bezoeken