zaterdag 13 april 2013

Intermodellbau 2013 (1) - Live steam... en meer!




Vrijdagmorgen 5.45, vertrek richting Duitsland. Doel: Intermodelbau 2013, Westfalenhalen in Dortmund. Bij binnenkomst wordt het eerst geconfronteerd met het rc race en vlieggebeuren. Veel 'Kant en Klaar'; kopen, uitpakken, tobben' technologie. Een mogelijkheid om op een voordelige manier kennis te maken met een hobby. Meestal is het slechts een korte opwelling; omdat het al snel duidelijk is dat een hobby meer geld en nog geduld vraagt. Veel mensen haken, af en zijn al weer op zoek naar alweer een nieuwe snelle beleving.
De categorie 'Livesteam' hoort misschien wel tot de groep groep modelbouwers 'pur sang'. Werkelijk ongelooflijk waar toe deze mensen in staat zijn. Prachtig voorbeeld is wel 'de Big Boy'hierboven. De locomotief (type mallet) rijdt heen en weer aan een compressorslang, waarschijnlijk bedient door de bouwer zelf. Echt heel mooi als je zoiets kunt maken. 
De Big Boy is een van de vele prachtige 'Live steam'/Big scale voorbeelden. De tenderlocomotief met compleet ingericht machinistenhuis is zo'n ander indrukwekkend voorbeeld.




Een Nederlandse exposant op de Intermodelbau 2013. Ex-binnenvaartschipper is na pensionering begonnen met het nabouwen van de schepen waarop hij heeft gevaren. Zijn werkende havenkraan met functionle grijpers. Met zoveel entousiasme vertelt hij zijn verhaal.
Ik noem het maar een combihobby (scheepsbouw rc, modelspoor en nog veel meer). De bouw van de haven van Cherbourg (Frankrijk) in de Twee Wereldoorlog. Aanvoerplaats van de geallieerden, na de landing op Normandië.

De weergave van een hoogovencomplex uit de omgeving van Dortmund. Alles tot in detail nagebouwd.
Dan als laatste de rc vrachtauto's, militaire voertuigen en bouwmachines, prachtig wat daarbij mogelijk is. Je moet wel een goed gevulde portemonnee, en een flinke dosis technisch inzicht hebben.



Conclusie: Intermodellbau 2013 was zeker de moeite waard; maar het was over het algemeen 'veel meer en nog weer beter van...', dan echte noviteiten.

1 opmerking:

Leonoor zei

Jammer dat ik alleen het laatste filmpje kan bekijken. De rest laad namelijk niet... Had wel een keer een havenkraan in actie willen zien!