zondag 14 april 2013

Intermodellbau 2013 (2) Treinen en nog meer treinen


Treinen en nog meer treinen...!




In het eerste blogbericht over de Intermodellbau 2013 is het al een keer gezegd; er was weinig nieuws op de beurs te bespeuren. Ook bij Märklin veel oud nieuws. Varianten op, nouveautés, aangekondigd in voorgaande jaren. Oh ja, toch nog een nieuwtje; op de fabrieksbaan reed een' Lint' met de videodeuren. Op de plaats waar de deuren zitten, zijn kleine beeldschermpjes geplaatst. Met behulp van deze beeldschermen wordt het openen/sluiten van de deuren gesimuleerd. Het viel mij eerlijk gezegd niet op. Ik ontdekte het pas later op een promotiefilmpje op de site van You Tube.com.  
De fabrieksbaan zag er goed uit. Er werd driftig met treinen rondgereden. Het gebouw van de hoofdvestiging in Göppingen was prominent aanwezig.


Naast al het Märklin geweld, viel er nog veel meer spoors te genieten. Bij voorbeeld deze modelspoorbaan met Skandinavië (Noorwegen) als thema. 


Natuurlijk mocht ook Frankrijk (Alsac) als thema-land niet ontbreken.


Klein, maar fijn moeten ze bij Liliput hebben gedacht. Op de stand een bescheiden modelspoorbaan.
Natuurlijk ontbrak een modelspoorbaan naar Belgisch voorbeeld niet. Schitterend tot in de kleinste details uitgevoerd.

De knaller vond ik toch wel deze Engelse spoorbaan met als thema 'Liverpool Lime Station'. Geen flauw idee of het station in het echt bestaat; waarschijnlijk wel, want het komt verpletterend realistisch over. 
Zo realistisch, dat als je er naar kijkt, je in een Engelse Industriestad waant. De grauwheid van een gure Engelse mistige dag spettert er werkelijk van af. Als je er te lang bij stil blijft staan, doe je de kraag omhoog; duik je weg in de regenjas. De paraplu omhoog.
Deze heren hebben daar natuurlijk geen last van. Zij zitten relaxed achter hun controlepanel en werken het dienstschema punctueel af.
Af en toen neemt een collega, van een andere seinpost (per diensttelefoon) contact op, om door te geven dat de Expresstrein zojuist op tijd zijn baanvak is gepasseerd .
Ondertussen is de Expresstrein de stad Liverpool al binnen gereden en wordt er al vaart geminderd, De Expressetrein nadert Liverpool Lime Station. Enkele reizigers staan al op van hun comfortabele zitplaatsen. Ze halen hun bagage uit de rekken. Op het station staat de stationschef de trein al op te wachten. 
Je krijgt ook een kijkje in de Engelse spoorkeuken Op de foto 'the fiddleyard' met draaischijf om de stoomlocs te keren. Het geheel werkt mechanisch. Onvoorstelbaar hoe soepel alles werkt. Voorzover ik het kan bekijken wordt baan analoog bestuurd. De treinen worden wel op kleine videoschermen door de dienstleiders gevolgd. Er wordt volgens een dienstregeling gereden. Rij-opdrachten en procedures worden nauwgezet, volgens schema, afgewerkt.
Wat ik me nog kan herinneren is dit de modelspoorbaan van de firma Brawa.


Aanbieders van digitale baanontwerpsoftware en besturings software waren ook in voldoende mate aanwezig. Er viel genoeg te kiezen. Echt opvallend is de rol die computertechniek ook in de hobbysfeer heeft gekregen en hoe iedereen verzot is op deze toch wel kosten verhogende gadgets. Misschien moeten we een voorbeeld nemen aan onze Engelse collega's. Zij houden de hobby 'pure'. En zo moet het toch blijven. Dat is goed voor de creativiteit en geeft uiteindelijk meer voldoening
Geen idee van wie deze Duitse baan is. Ik vond schön h'm genoeg om toch te plaatsen.


Overzicht van de spoorhal.
Toegift; nogmaals de haven van Cherbourg tijdens de Tweede Wereldoorlog. De treinen stonden stil. met een aantal schepen werd gevaren.

 
 



zaterdag 13 april 2013

Intermodellbau 2013 (1) - Live steam... en meer!




Vrijdagmorgen 5.45, vertrek richting Duitsland. Doel: Intermodelbau 2013, Westfalenhalen in Dortmund. Bij binnenkomst wordt het eerst geconfronteerd met het rc race en vlieggebeuren. Veel 'Kant en Klaar'; kopen, uitpakken, tobben' technologie. Een mogelijkheid om op een voordelige manier kennis te maken met een hobby. Meestal is het slechts een korte opwelling; omdat het al snel duidelijk is dat een hobby meer geld en nog geduld vraagt. Veel mensen haken, af en zijn al weer op zoek naar alweer een nieuwe snelle beleving.
De categorie 'Livesteam' hoort misschien wel tot de groep groep modelbouwers 'pur sang'. Werkelijk ongelooflijk waar toe deze mensen in staat zijn. Prachtig voorbeeld is wel 'de Big Boy'hierboven. De locomotief (type mallet) rijdt heen en weer aan een compressorslang, waarschijnlijk bedient door de bouwer zelf. Echt heel mooi als je zoiets kunt maken. 
De Big Boy is een van de vele prachtige 'Live steam'/Big scale voorbeelden. De tenderlocomotief met compleet ingericht machinistenhuis is zo'n ander indrukwekkend voorbeeld.




Een Nederlandse exposant op de Intermodelbau 2013. Ex-binnenvaartschipper is na pensionering begonnen met het nabouwen van de schepen waarop hij heeft gevaren. Zijn werkende havenkraan met functionle grijpers. Met zoveel entousiasme vertelt hij zijn verhaal.
Ik noem het maar een combihobby (scheepsbouw rc, modelspoor en nog veel meer). De bouw van de haven van Cherbourg (Frankrijk) in de Twee Wereldoorlog. Aanvoerplaats van de geallieerden, na de landing op Normandië.

De weergave van een hoogovencomplex uit de omgeving van Dortmund. Alles tot in detail nagebouwd.
Dan als laatste de rc vrachtauto's, militaire voertuigen en bouwmachines, prachtig wat daarbij mogelijk is. Je moet wel een goed gevulde portemonnee, en een flinke dosis technisch inzicht hebben.



Conclusie: Intermodellbau 2013 was zeker de moeite waard; maar het was over het algemeen 'veel meer en nog weer beter van...', dan echte noviteiten.

zaterdag 6 april 2013

Silberlingen en goederenwagons

Sinds ik een dieselloc BR221 heb aangeschaft, loop ik met het idee rond om er een set Silberlingen aan te hangen. Dat kwam mooi uit; Márklin brengt dit jaar een nieuwe set Silberlingen (periode III), inclusief stuurstandrijtuig uit.
Een detail is minder prettig; de aanschafprijs. Daarom maar eens een poosje rondgeneusd op Marktplaats. En warempel, daar was er één; bestaande uit twee rijtuigen (midden- en stuurstandrijtuig). Wel de vorige, periode IV uitvoering, van Märklin.
De rijtuigen zijn kortgekoppeld en zien er uit als nieuw. De zoektocht gaat verder naar een derde rijtuig; dan is de trein Silberlingen compleet.
Met de BR221 en Silberlingen gaat er een lang gekoesterde wens in vervulling. De volgende stap is het aanbrengen van binnenverlichting in combinatie combinatie met een functie decoder. Natuurlijk gaan de Preisers de stoelen bezetten.
De trein met Silberlingen bestaat momenteel (nog) stuurstandrijtuig 4257 en tussenrijtuig 4256.
O.a. voor achter de NS-stoomlocomotief 4906 zijn de onderstaande goederenwagons aangeschaft. 

Goederenwagons van Märklin zijn tegenwoordig mooi gedetailleerd. Opschriften scherp afgedrukt.
Kortgekoppeld
De set bestaat momenteel uit twee wagons; maar zal waarschijnlijk verder worden uitgebreid. Een combinatie met andere wagons in één trein ligt voor de hand.