Dremelen
Nee, vandaag geen uitstap naar een of ander spoors festival; gewoon noest aan het werk met de Dremel-(boor)machine...
Na al het feestgedruis rondom het 175 jarig jubileum van de NS moet er natuurlijk weer gewerkt worden aan de Lokaalspoor6baan.
De noordelijke wisselstraat naar het stationsemplacement wordt geëlektrificeerd. Dat betekent in dit geval de aanschaf van zes wisselaandrijvingen en een extra decoder.(Viessmann 5211)
De Viessmann decoders zijn enigszins gedateerd; maar zijn wel uiterst betrouwbaar. Ik heb ook geen idee of er een combinatie mogelijk is met magneet-artikeldecoders van de nieuwe generatie.(bijv. Digikeijs). Ik laat me wat dat betreft graag adviseren door mensen met (meer) kennis van zaken.
Op bovenstaande foto zijn vijf van de zes wissels van een wisselaandrijving voorzien (Märklin 75491).
En hier is ie dan: de Dremel! Het is inmiddels mijn tweede Dremel; de eerste begon na zo'n 30 jaar trouwe dienst toch wel wat te vonken. Vanwege de goede ervaringen maar weer een Dremel gekocht. Eerlijk gezegd ben ik zelfs de trotse bezitter van twee deze machines. De andere staat vast gemonteerd in een (Dremel)boorstandaard; reuze handig bij het nauwkeurige boorwerk. En als klap vuurpijl is er in de werkplaats ook nog een (Dremel)multi-tool aanwezig; o.a. voor decoupeerzaagwerk. Natuurlijk ontbreken vele handige hulpstukken voor het modelspoorwerk nie.t Alles om het knutselen aangenaam te maken.
Vandaag is de Dremel ingezet voor het eenvoudige boorwerk. Vanwege de geringe afmetingen kun je al snel op de gewenste plek boren. Onder de schuine kap van het dak is bijvoorbeeld zo'n plek. Een enkele keer moet zelfs de flexibele as er aan te pas komen. Alhoewel dat niet vaak gebeurt. Maar nu genoeg van dat gezwemel over de Dremel. De gaatjes zijn geboord en de draden van de wisselaandrijvingen onder de tafel weggewerkt. De draden zijn nog niet aangesloten, want de benodigde wisseldecoders van Viessmann ontbreken nog. Er moeten nog twee decoders voor deze wisselstraat worden aangekocht.
De opstelsporen van het emplacement lijken hier op de foto's lang, maar dat valt mee. De langste sporen zijn zo'n 1,30m
De achterste wissels leiden naar links naar het kleine stoomdepot. Nu nog een gapend gat achter de lijm klemmen. Rechts gaat het omhoog, over de bruggen, naar een opstelterrein voor o.a. het dieselmaterieel. De oprit en het bruggedeelte worden in de komende tijd gerealiseerd.
Tot nu toe werd alles nog door twee trafo's gevoed. Nu wordt dat uitgebreid met een derde trafo. Omdat deze trafo ook bestemd is voor de voeding van de baan, wordt deze via een booster op de Intellibox aangesloten.Ik verwacht dat er in de nabije toekomst nog minimaal een vierde trafo bij moet komen. De verdeling van de voeding zal dan ongeveer zo zijn:
- transformator 1 voor de voeding van magneetartikelen.
- transformator 2 voor de onderbaan en het schaduwstation
- transformator 3 voor de bovenbaan en het stations emplacement
- transformator 4 voor alle opstel- en rangeersporen