zaterdag 11 oktober 2014

Baan in uitvoering (28)

Dremelen
Nee, vandaag geen uitstap naar een of ander spoors festival; gewoon noest aan het werk met de Dremel-(boor)machine...
Na al het feestgedruis rondom het 175 jarig jubileum van de NS moet er natuurlijk weer gewerkt worden aan de Lokaalspoor6baan.
De noordelijke wisselstraat naar het stationsemplacement wordt geëlektrificeerd. Dat betekent in dit geval de aanschaf van zes wisselaandrijvingen en een extra decoder.(Viessmann 5211)
De Viessmann decoders zijn enigszins gedateerd; maar zijn wel uiterst betrouwbaar. Ik heb ook geen idee of er een combinatie mogelijk is met magneet-artikeldecoders van de nieuwe generatie.(bijv. Digikeijs). Ik laat me wat dat betreft graag adviseren door mensen met (meer) kennis van zaken.
Op bovenstaande foto zijn vijf van de zes wissels van een wisselaandrijving voorzien (Märklin 75491).
En  hier is ie dan: de Dremel! Het is inmiddels mijn tweede Dremel; de eerste begon na zo'n 30 jaar trouwe dienst toch wel wat te vonken. Vanwege de goede ervaringen maar weer een Dremel gekocht. Eerlijk gezegd ben ik zelfs de trotse bezitter van twee deze machines. De andere staat vast gemonteerd in een (Dremel)boorstandaard; reuze handig bij het nauwkeurige boorwerk. En als klap vuurpijl is er in de werkplaats ook nog een (Dremel)multi-tool aanwezig; o.a. voor decoupeerzaagwerk. Natuurlijk ontbreken  vele handige hulpstukken voor het modelspoorwerk nie.t Alles om het knutselen aangenaam te maken.
Vandaag is de Dremel ingezet voor het eenvoudige boorwerk. Vanwege de geringe afmetingen kun je al snel op de gewenste plek boren. Onder de schuine kap van het dak is bijvoorbeeld zo'n plek. Een enkele keer moet zelfs de flexibele as er aan te pas komen. Alhoewel dat niet vaak gebeurt. Maar nu genoeg van dat gezwemel over de Dremel. De gaatjes zijn geboord en de draden van de wisselaandrijvingen onder de tafel weggewerkt. De draden zijn nog niet aangesloten, want de benodigde wisseldecoders van Viessmann ontbreken nog. Er moeten nog twee decoders voor deze wisselstraat worden aangekocht.
De opstelsporen van het emplacement lijken hier op de foto's lang, maar dat valt mee. De langste sporen zijn zo'n 1,30m
De achterste wissels leiden naar links naar het kleine stoomdepot. Nu nog een gapend gat achter de lijm klemmen. Rechts gaat het omhoog, over de bruggen, naar een opstelterrein voor o.a. het dieselmaterieel. De oprit en het bruggedeelte worden  in de komende tijd gerealiseerd. 

Tot nu toe werd alles nog door twee trafo's gevoed. Nu wordt dat uitgebreid met een derde trafo. Omdat deze trafo ook bestemd is voor de voeding van de baan, wordt deze via een booster op de Intellibox aangesloten.Ik verwacht dat er in de nabije toekomst nog minimaal een vierde trafo bij moet komen. De verdeling van de voeding zal dan ongeveer zo zijn:
  1. transformator 1 voor de voeding van magneetartikelen.
  2. transformator 2 voor de onderbaan en het schaduwstation
  3. transformator 3 voor de bovenbaan en het stations emplacement
  4. transformator 4 voor alle opstel- en rangeersporen






zondag 5 oktober 2014

NS 175 jaar - Open dag NedTrain Leidschendam (3)



Natuurlijk kan de hondenkop op deze open dag niet ontbreken. Zoveel jaren gezichtsbepalend  voor de NS geweest.
In de groene kleurstelling, met gele snor, treinstel 386.
Ook 'de kameel', het voormalig directie dieseltreinstel is aanwezig.
Voor interieur- en cabinefoto's is meer te zien op www.frank103.blogspot.com .
'De Blokkendoos', het eerste elektrische treinstel van de NS is ook zo'n markante verschijning op de rails. In model (Roco) nog een wensmodel voor de Lokaalspoor6baan.
De werkplek van de machinist, in 'de Blokkendoos', is wat aan de krappe kant. De blik naar voren wat beperkt.
Het restauratie gedeelte met nog een echte bar en tafeltjes met lampjes, heel sfeervol. Heel wat beter dan de moderne treinstellen met, als het een beetje mee zit, een frisdrankautomaat. Of de Intercity compleet koffietrolley. Houdt het hele gangpad gedurende de reis bezet. Nee, geef mijn zo'n ouderwetse restauratie.
Zelfs de derde klas, met houten banken, heeft stijl.
Mooie poster van Heemaf, fabrikant van het elektrotechnische gedeelte voor 'de Blokkendoos' aan boord van een van de Blokkendoos-rijtuigen.
De stuurstand aan de andere zijde van het Blokkendoos-motorrijtuig.
Het openbaarvervoer in de Randstad is tegenwoordig prima geregeld. Met de Randstad rail zit je in no time vanuit bijv. Zoetermeer in het centrum van Den Haag. In dit geval de halte Voorburg/Leidschendam, waar de vestiging van NedTrain zich bevindt.
De Combino's van Alstom bewijzen hun diensten op het net van RandstadRail. Hier het (voorlopig) eindstation van 'Lijn 4' aan de Java straat in Zoetermeer. Het andere eindpunt van Lijn 4 is 'de Uithof in Den Haag.

De rails van de Randstaal Rail lopen vanaf de halte Java straat nu nog door tot aan de snelweg A12. Het ligt in de bedoeling dat de RandstadRail, via Pijnacker wordt doorgetrokken naar Rotterdam.



NS 175 jaar - Open dag NedTrain Leidschendam (2)

Oké, we gaan verder met wat dieselgeweld. Jammer genoeg ontbraken de series 2400, 6400, 232 (Ludmilla), de Hippels en Sikken ed..
Maar de de 2225, in bruine livrei was wel duidelijk aanwezig.
Wat een smoelwerk heeft deze loc naar Amerikaans voorbeeld in licentie gebouwd. 
Een samenwerkingsverband van drie Nederlandse spoorwegfabrikanten was nodig voor het tot stand koming van deze locomotieven
Tegen het front kijk je letterlijk tegen op.
De werkplek van de machinist op de bok van de 2200.. In de originele uitvoering moest hij op een plankje zitten , 's Winters kon het in de cabine barbaars koud zijn
Bij ons in het Westen zag je ze een heel enkele keer; in het Oosten van het land dagelijks te zien; de diesel versie van mat. 64. 
De NS-ICE mocht natuurlijk niet ontbreken, Zo te zien direct uit de actieve dienst de hallen van NedTrain in gereden. Even wassen was geen tijd meer voor...
Wat een lengte hè!? Aan het begin kon je instappen, halverwege  er weer uit. Viel niet mee. Het licht was uit.
Oude sprinter (SGM) en de nieuwe sprinter (SLT).
SLT=Sprinter Light Train
 SGM=Stads Gewestelijk Materieel

Nou, dit was nummer 2. Voor de liefhebbers, je bent gewaarschuwd, er komt nog een nummer 3 :)  





zaterdag 4 oktober 2014

NS 175 jaar - Open dag NedTrain Leidschendam (1)

NS viert dit jaar haar 175 jarig bestaan.
De poorten van het onderhoudsbedrijf NedTrain (Den-Haag/Leidschendam) gingen voor deze gelegenheid voor het publiek op 4 oktober 2014 open. 
Buiten en binnen stond er zowel nieuw al oud materieel opgesteld.
De Stoom Stichting Nederland (SSN) was aanwezig met haar stoomtenderloc 65 018

In de hallen stond oud en nieuw gebroederlijk/gezusterlijk naast elkaar
Met een portaalkraan wordt een draaistel (bogie) van de de wielen ontdaan.

Een motorpost in de afleveringskleur; nog uit PTT-tijdperk.

Arriva, was aan aanwezig met een 'Flirt'-treinstel (Fabrikant, Stadler uit  Zwitserland).


Ook een gerenoveerde dubbeldekker, in de nieuwe kleurstelling mocht natuurlijk niet ontbreken.
Märklin gratuliert NS natürlich met haar 175 jarig jubileum en is dus prominent aanwezig met haar loc van de voormalige 1200 serie. Deze loc is nu in dienst bij de EETC. 
Zo, nu is het weer even mooi geweest. Genoeg indrukken om te verwerken. Binnenkort volgt deel 2.
Later!