De V200 van de DB staat al lang op het verlanglijstje van Lokaalspoor 6. Eigenlijk past deze diesellocomotief niet het Nederlandse locomotievenpark van dit weblog. Maar als er één locotype tot de klassiekers behoort van het modelspoor, dan is het de V200. Welke jonge modelspoorder (in de jaren 60) droomde niet om eens een V200 van de Deutsche Bundesbahn te bezitten? En nu is het er dan voor Lokaalspoor 6 eindelijk van gekomen! Goed het is niet de oer-V200 geworden, maar dat mag de pret niet drukken. Het is een analoge loc, maar ombouw naar digitaal zal op termijn zeker gebeuren. Daarover in volgende berichten. En wie weet smaakt deze aanschaf van een buitenlandse loc naar meer...
Geschiedenis*
De diesellocs uit de serie V200.0, vanaf 1968 BR 220 genoemd hebben zich in de spoorwegpraktijk van alle dag goed gehouden. Toen op het eind van de jaren vijftig de treinen zwaarder en de rijtijden korter werden, ontstond de behoefte een nieuwe, sterkere en snellere loc aan te schaffen.
De firma Krauss-Maffei kreeg in 1960 de opdracht, een dieselloc met een groter vermogen te ontwikkelen. Het werd de V200.1, vanaf 1968 BR221 genoemd. Van deze machines werden van 1962 tot 1968 in totaal 500 exemplaren in dienst gesteld.
De constructie berustte in wezen op die van de voorganger V200 en de daarmee opgedane ervaringen, Door de inbouw van twee Daimler Benz-motoren, van ieder 1350 pk kon het vermogen, dat voor het trekken van zware snel- en goederentreinen nodig was, opgebracht worden.
De modellen van de BR221 brachten hun laatste dienstjaren door bij de Bundesbahndirectie Essen in de Bw's (depots) Gelsenkirchen-Bismarck en Oberhausen.
*Informatie overgenomen uit de brochure van Märklin
Soms zijn reklamefilmpjes leuk. Deze bijvoorbeeld, gezien op het blog Frank103.blogspot.com. Ik kon het niet laten om hem ook op Lokaalspoor6 te plaatsen. Sorry Frank!
Soms zit het mee..., soms zit het tegen. Volgens het computerontwerp zou het allemaal passen. De realiteit kan anders uitpakken. Bij de uitvoering van het tweede niveau voor het Lokaalspoor 6 bleek dit weer eens een waarheid als een koe te zijn.. De update van niveau 2 was te optimistisch. Te dicht bij het gaatje zeggen de kenners dan.
Bij uitleggen van een stukje proefspoor (zonder bedding), kwam de aap al rap uit de mouw. Toch te weinig hoogte; de locomotief raakte met de pantografen omhoog het dak. Ruimte voor bovenleidingmasten was er niet.
Eerst nog wat aanpassingen uitgeprobeerd. Deze gingen allemaal ten koste van de lengte van het emplacement. Dus dan maar een nieuw ontwerp. Het bovenstaande lijkt wat saai; maar naar veel uitproberen en afwegen, kwam dit toch als beste variant uit de bus. Als er lezers van dit blog zijn met goede ideeën, of aanvullingen, dan wordt een reactie op prijs gesteld.
Het probleem lag bij de ruime bocht van de 2251 K-rails, aan het einde van deze oprit naar niveau 2.
Bij het nieuwe ontwerp van niveau 2 moet de oprit met één lengte 2200 K-rails ingekort worden. Dat is op deze foto nog niet gebeurd. De gele punaise, op de voorgrond, geeft aan tot hoever de oprit wordt
ingekort . De ruime bochten 2241 en 2251 blijven gehandhaafd. Door het inkorten wordt de helling iets steiler.