Baansignalering en ontkoppelrails
Het is alweer een poosje geleden, dat ik een blog over de vorderingen van de bouw aan de Lokaalspoor 6-baan heb geplaatst . Op dit moment wordt er gewerkt aan de kurkbedding van het stations emplacement. Daarnaast is er ook nagedacht over de plaatsing van de lichtseinen en de ontkoppel rails.Wat de lichtseinen betreft, wordt er nog gebruik gemaakt van de oude generatie lichtseinen. Er waren al een aantal lichtseinen op voorraad en via Marktplaats konden er nog een viertal worden bijgekocht. De opzet van de beveiliging is niet helemaal werkelijkheidsgetrouw. Ik heb gekozen voor een compromis. Dat heeft twee redenen. Enerzijds om het betaalbaar te houden en anderzijds omdat ik met Nederlands, Duits, en Belgisch materieel rijd.
Het Nederlandse seinstelsel vormt het uitgangspunt. Er wordt dus geen gebruikgemaakt van voor seinen (zoals bijv. in Duitsland). De seinen 7240 en 7241 zijn hoofdseinen (inrij seinen) en voorsein tegelijk en worden gevolgd door de seinen 7239 (alleen hoofdsein en uitrijsein).
Er wordt gebruikgemaakt van de Märklin seinen 7239 (5), 7240 (2), 7241 (1) en 7242 (1).
De lichtseinen worden alleen op het zichtbare gedeelte van de baan gebruikt. Voor het ondergrondse gedeelte wordt gebruik gemaakt van virtuele seinen.
De seinen krijgen de volgende taakverdeling
- 7239: uitrij seinen (wachten/rijden)
- 7240: beveiliging bij splitsingen / inrijseinen emplacement (wachten/langzaam rijden)
- 7240: inrijsein station (wachten, langzaam rijden, rijden)
- 7242: dwergsein; beveiliging rangeeremplacement (wachten/langzaam rijden)
De plaatsing van lichtseinen en ontkoppel rails heb ik zo economisch mogelijk gedaan; hetgeen in het grootbedrijf ook gebeurt. Waarschijnlijk ben ik nog wel even bezig met deze fase. Nadat alle seinen en ontkoppel rails zijn geïnstalleerd, de baansignalering op computer is aangesloten; moet er nog worden proefgereden. Daarna wordt alles definitief bevestigd.