De herfstvakantie wordt in Lokaalspoor-6-kringen gebruikt voor een korte vakantie. Daarbij mag het spoor natuurlijk niet ontbreken. Dit jaar ging de reis naar Zuid-Limburg. Het museumspoorbedrijf van ZSLM stond nog op het to-do-lijstje van Lokaalspoor 6. Dus een prachtige gelegenheid om tijdens deze vakantie naar Simpelveld te gaan.
Het voormalige NS-station is gelegen aan de Miljoenenlijn. Deze Zuid-Limburgse spoorlijn is rond 1924 aangelegd en kostte toen al zo'n slordige 1,2 miljoen per km; vandaar de naam Miljoenenlijn.
De ZSLM bestaat in 2013 25 jaar. Opgericht in 1988 en wordt gerund door een klein legertje van vrijwilligers. Het gaat er allemaal heel gemoedelijk aan toe. De medewerkers vertellen graag over hun spoorwegbedrijf. Voor wie meer belangstelling heeft hieronder de adresgegevens:
ZSLM
Miljoenenlijn
Stationstraat 20
6369 VJ Simpelveld
tel. 045 5440018
www.miljoenenlijn.nl
Het stationsgebouw in Simpelveld is zoveel mogelijk in de oude stijl teruggebracht.
Op de perrons vind je allerlei oude spoorse attributen
Kaartjes worden bij het loket gekocht en zijn nog van karton.
Ook de stationsrestauratie ademt de sfeer van vroeger.
Tussen de sporen vind je een waterkolom om de voorraad water van de stoomlocs, tijdens een stop, bij te kunnen vullen.
Overal hangen spoorposters om de bezoekers in de sfeer te brengen.
Voor vertrek wordt alles nauwkeurig gecheckt.
De rijtuigen komen van de Belgische spoorwegen (NMBS) en hebben tot de tachtiger jaren van de vorige eeuw, daar nog dienst gedaan.
De wagon hebben een comfortabele uitstraling en zijn zo authentiek mogelijk gehouden.
De stoomlocomotieven zijn uit Zweden. Deze locomotieven komen uit de oorlogsreserve van de Zweedse spoorwegen (SJ) en zijn vergelijkbaar met de Nederlandse stoomlocomotieven. Naast de Zweedse stoomlocs heeft de ZSLM ook nog een Duitse- en een Nederlandse stoomloc.
Voor een kijkje op de bok word je al snel uitgenodigd
Het stoken van de Zweedse locs vraagt van de stoker veel ervaring. De grote kunst is om het vuur zo goed mogelijk in de vuurkist te verdelen. Gemiddeld wordt er per km zo'n 30 kg steenkool verstookt.
Naast de stoomlocs heeft de ZLSM ook een 'Uerdinger railbus'. Deze railbussen reden op de zijlijnen van de DB en werden ook wel de redders van de (onrendabele) zijlijnen genoemd.
Deze Uerdinger-railbus (motorwagen) heeft twee 150 pk sterke MAN motoren
Een kijk op de werkplek van de machinist in de railbus
Na afloop worden de wagons m.b.v. een voormalige rangeerloc van de DB naar hun afstelplaats op het emplacement gereden.
Een bezoek aan de ZSLM is zeker de moeite waard.